Kubki, talerze i sztućce z biodegradowalnych materiałów

Trudno wyobrazić sobie restaurację bez szklanych lub porcelanowych naczyń. Okazuje się, że jest to jednak możliwe. Coraz większa liczba właścicieli restauracji stara się myśleć ekologicznie. W związku z tym decydują się oni na zamawianie naczyń jednorazowych. Nie chodzi tu wcale o plastikowe, tudzież papierowe, sztućce i talerzyki. Istnieją rozwiązania biodegradowalne, czyli takie które w żaden sposób nie szkodzą środowisku naturalnemu.

Jednorazowe naczynia z liści, trzciny i PLA

naczynia jednorazowe biodegradowalne do hoteluChodzi o naczynia wykonywane najczęściej z otrąb pszennych. Takie naczynia są nie tylko wytrzymałe i można w nich zjeść nawet zupę, ale przede wszystkim nie trzeba ich myć. Można je śmiało wyrzucić do kosza na śmieci albo zjeść (choć walory smakowe naczyń z otrąb czy innych naturalnych materiałów nie zadowolą każdego). Ciekawe jest to, że naczynia biodegradowalne z otrąb pszennych można stosować nie tylko do dań zimnych. Równie dobrze można podawać w nich dania gorące! I wcale nie jest to jedynie rozwiązanie dla restauracji czy barów. Z naczyń biodegradowalnych można też korzystać na przyjęciach, w domach, mieszkaniach, na grillu, pikniku i nie tylko. Powstają zarówno sztućce i talerze biodegradowalne jak i kubki np. te wykonywane z trzciny cukrowej. Nie należy się obawiać, że taki kubek zacznie przemakać! Co więcej do produkcji wybiera się takie rośliny, które nie będą zmieniać smaku potraw. Talerze, miski, półmiski, sztućce, kubki – to wszystko najlepiej zamawiać hurtowo, bo wtedy cena jest najbardziej korzystna. Dobrym pomysłem będą naczynia jednorazowe biodegradowalne do hotelu wykonane z liści palmowych. Są proste, ale bardzo estetyczne i unikatowe. Przyciągną wzrok każdego gościa. Można w nich serwować naprawdę wymyślne dania – kuchni polskiej, azjatyckiej, włoskiej i wielu innych. Tego typu naczynia są nie tylko wytrzymałe pod względem temperatury, co zostało wspomniane już wcześniej. Są też wodoodporne. Neutralny smak naczyń sprawia, że można je zastosować do wszystkich dań. Popularne są również naczynia z trzciny cukrowej. Wykonuje je się z włókien trzcinowych, które pozostają po wyekstrahowaniu cukru.

Wyglądem tego typu naczynia przypominają jednorazówki plastikowe. W rzeczywistości są jednak całkowicie bezpieczne dla środowiska i w 100% naturalne. Z kolei kubki jednorazowe produkowane są najczęściej z takich materiałów jak celuloza, trzcina cukrowa albo PLA. Ten ostatni oznacza mączkę kukurydzianą. Sztućce również wykonuje się z materiałów odnawialnych. Mogą być one drewniane lub wykonane z mączki kukurydzianej (PLA).

Grawerowanie na różnych powierzchniach<< >>Fizjoterapeuci pomagają sportowcom w przypadku urazów

About the author : Paulina Łukaszczyk