Smaczny chleb bez glutenu

Dla wielu osób decyzja o przejściu na dietę bezglutenową jest nie lada wyzwaniem. Poza kosztem produktów bezglutenowych i problemem z ich dostępnością, dużym zaskoczeniem dla osób wprowadzających produkty bezglutenowe (w szczególności te certyfikowane) jest ich smak, który znacznie odbiega od tego znanego z dotychczasowego sposobu odżywiania. Oczywiście sama dieta bezglutenowa wymaga licznych zmian w żywieniu, ale wielu osobom trudno jest obejść się bez … chleba, którym niemal z definicji zawiera gluten.

 Jak zrobić jasne pieczywo bezglutenowe?

jasny chleb bezglutenowyPierwszą rzeczą rzucającą się w oczy w przypadku wizyty w sklepie ze żywnością bezglutenową jest cena bochenka chleba, często osiągająca ok. 15 zł. Tym większe jest rozczarowanie, gdy po wydaniu tak dużej kwoty na chleb okazuje się, że jego smak nie należy do najlepszych. Wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z tego składnika diety, ale na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować jasny chleb bezglutenowy w domu. Z pomocą przychodzą nie tylko stacjonarne sklepy z żywnością ekologiczną i bezglutenową, ale też rozszerzająca się oferta hipermarketów i przede wszystkim – sklepy internetowe, w których bez problemu zamówimy wszystkie potrzebne składniki z dostawą do domu, co jest szczególnie ważne w przypadku osób mieszkających na co dzień w mniejszych miejscowościach. Chleb bezglutenowy można bez problemu przygotować z bezglutenowej mąki ryżowej, jaglanej czy kukurydzianej, które znajdziemy na półkach niemal każdego sklepu z żywnością bezglutenową. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut na poszukiwania w Internecie, żeby móc przebierać wśród wielu różnych przepisów na własnoręczne przygotowanie chleba bez problemu znajdziemy w Internecie. Poza jasną mąką bezglutenową, drożdżami, wodą stanowiącymi główne składniki większości przepisów można dodać ziarna słonecznika, pestki dyni czy sezam, żeby urozmaicić przepis. Nie należy zapominać też oczywiście o soli i cukrze. Najprostsze przepisy ograniczają się do wymieszania wszystkich składników i wystawieniu go do piekarnika na ok. 60 minut. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie od razu dwóch chlebów na raz, dzięki czemu w krótkim czasie i małym nakładem pracy możemy cieszyć się smakiem pysznego jasnego chleba.

Przebywanie na diecie nie zawsze musi oznaczać rezygnację z tych potraw czy produktów, do czego przyzwyczailiśmy się przez wiele lat wcześniejszego odżywiania. Kluczem jest zmobilizowanie samego siebie do przygotowania potraw samodzielnie, wedle własnego uznania. Dzięki temu nawet będąc na diecie bezglutenowej będziemy mogli ryzpoczynać rano dzień od ulubionego napoju i kromki jasnego chleba własnego wypieku, a codzienny rytuał śniadaniowy dalej może być jednym z ulubionych momentów dnia.

Szeroki wybór paneli szklanych<< >>Czym jest urządzenie do gotowania makaronu?

About the author : Konrad Rusiecki